Wat zeggen anderen?

Wat zeggen anderen over ons?

Met plezier zien we onze oneliners door Nederland en Vlaanderen trekken. Op sites en event-aankondigingen worden ze gebruikt: ‘In tijden van transitie reize men licht’, of deze: ‘Transitie vraagt om weerbare mensen in een wendbare samenleving‘. Daarnaast krijgen we natuurlijk ook directe terugmeldingen.

‘Spot on’-analyse. Goed ook de manier hoe je het fenomeen criminogeen benoemt. Niet om op voorhand te oordelen (‘het zijn criminelen’), maar om alle partijen/belanghebbenden in dit dossier inzicht te bieden dat we binnen het huidige systeem in essentie welwillende spelers haast geen andere keuze laten dan de grenzen van het betamelijke te overschrijden. Transitie is geen hype of modewoord, maar ‘the way to go’ om deze situatie te doorbreken. (wim coenraadt, contextstrateeg en veranderpartner, als reactie op onze blog stuurschap zuid-nederlands veegebied, nov 2017)

‘Toen ik jullie benaderde belde ik eerst de wethouder in Boxtel. Die zei meestal weinig van dit soort trajecten te verwachten maar dat met jullie is een uitzondering. Daar gebeurt wél wat tussen bewoners en gemeente.’  (strateeg provincie Noord-Brabant, 2017)

‘Ik ben nog iedere dag blij dat ik bij jullie de cursus heb gevolgd.’  (senior econoom, BrabantAdvies, 2015)

‘Je verbindt met je verhaal. Je laat zo een fundament ontstaan, waardoor wij weer met elkaar in gesprek kunnen gaan. En je spreekt ons mens-zijn aan. Dat waardeer ik bijzonder.’ (Burgemeester Boekel, 2014)


‘Jullie brengen zaken samen die nog niemand doet, maar die momenteel op heel veel plekken nodig zijn.’ (Zorgprofessional, 2015)

‘In eigen omgeving de eerste oefening met T&P-mapping, met dank aan Esther en Harry. Het is een super-ervaring geworden! Iedereen vond de structuur verhelderend zonder dwingend te zijn. Alles kreeg gelijk een plek. We gingen met de T&P-map op zoek naar een nieuwe taal en dat lukte wonderwel.’ (hrm-specialist, Gent, Vlaanderen, 2017)

‘De inhoud was bijzonder boeiend en relevant’ (deelnemer SIOO opleidingsmodule Transities & jouw positie, oktober 2016)

‘De beste facilitator in 25 jaar, bedankt Esther’ (MT-lid SCF-Nationale Nederlanden, sept 2016)

‘Deze lezing was heel bijzonder. Precies aansluitend bij wat we doormaken. Ik begrijp veel beter nu wat ons overkomt, wat mezelf overkwam afgelopen jaren’ (schrijver Watervisie Zeeland 2050, Waterschap Scheldestromen, na onze lezing Watervisie in tijden van transitie, sept 2016)

‘Deze avonden zijn veel beter dan ik had verwacht’ (Jan Juffermans met collega-Boxtelaren tijdens sessies rond het nieuwe duurzaamheidsbeleid van de gemeente Boxtel/St Michielsgestel, aug 2016)

‘Ik doe nog telkens ontdekkingen bij Bouwstenen voor Sociaal. Bijvoorbeeld het verhaal achter dit plaatje’ (@Gerben_vanDijk op Twitter zodra hij ons opstel vindt over leegstaand maatschappelijk vastgoed in tijden van transitie, mei 2016)

‘Nu, vier gesprekken later, merk ik dat de wijsheid die ik altijd al in diep gelegen kelders had, in onze gesprekken zichtbaar, voelbaar en bijna tastbaar wordt gemaakt. Ik ben Esther en Harry nu al dankbaar’ (Cineast, coachee, eind 2015)

‘Eigenlijk vond ik dat hele transitiedenken maar suf geleuter. Tot je Harry te Riele hoort spreken.’ (Eelco Romeijn, toehoorder ZZPTalks, NationaleNederlanden/DECafé, eind 2015)

‘Esther doet steeds een beroep op jouw trouw aan jezelf en aan je opdracht (organisatie). Dat zorgt voor een scherpe focus op waar je werkelijk mee bezig wilt zijn.’ (Isabelle Buvelot, projectleider transitie zorg, IMW, eind 2015)

‘Je hield de zaal bijeen op zo’n explosief onderwerp. Dat heb ik in andere dorpen wel anders zien gaan.’ (Jos van de Sande, veearts en specialist zoönosen rond intensieve veeteelt, Diessen/Hilvarenbeek, eind 2015)

‘Jullie mogen de werkvorm ‘individu versus transitie’ wat ons betreft veel meer aandacht geven. Die werkt fantastisch.’ (deelnemers postdoc opleiding transitiemanagement EUR/DRIFT/Transition Academy Rotterdam, 2016)

‘Ik vond het verhaal van Harry te Riele over transities imposant’ (politicus Reusel – De Mierden, Noord-Brabant)

‘De inhoud was bijzonder boeiend en relevant’ (deelnemer SIOO opleidingsmodule Transities & jouw positie)

‘Esther, je bent de beste teamfacilitator in 25 jaar.’ (MT-lid SCF / Nationale Nederlanden, 2016)

‘Sparren met jullie houdt ons scherp. Je houdt ons een heldere spiegel voor.’ (lid Urgentieteam Provincie Noord-Brabant, 2016)tweet htr zzptalks nov 2015

‘Als jullie erbij betrokken zijn, dan gaat dit proces lukken.’ (lid gemeenteraad Boxtel, 2016)

‘Ik ben zó blij met afgelopen twee dagen.’ (trekker afdeling concept-ontwikkeling., nov 2017)

‘Transitiefocus heeft er weer een enthousiaste klant bij. Ik heb beter zicht op de plek waar ik het meest natuurlijk bijdraag aan het groeiproces van mensen, teams en organisaties. Het waren twee fantastische sessies’. (Friso Coumou, Ministerie BZK, coachee, 2015)

‘Ik ben begonnen met de opleiding transitie. Een fantastische opleiding, een leuke groep mensen en ontzettend veel nieuwe inzichten en inspiratie.’ (Isabel Rupschus op www.ikbenisabel.nl, deelnemer leergang II, 2014)

‘Het was een inspirerende dag samen. Het zet me weer aan het denken en ik vond het prettig om samen zo ongedwongen te kunnen sparren. Leerzaam, waarvoor dank.’ (Lid MT middelgrote installateur, 2014)

‘I don’t know if I told you that your performance at the conference was outstanding. Congratulations! Regards’  (Mail Spaanse wetenschapper Griega na onze talkshowhosting op internationaal congres Multiple Moneys, 2013)

En verder:

“Ik had niet zo’n zin in de bijeenkomst. Maar na afloop ging ik werkelijk op rolletjes naar huis. Het is een goed verhaal en verdient het vaak verteld te worden. Er zitten handvatten in en tools.”  Anja van Hout, Gemeente Den Bosch, afdeling Strategie / initiator Agrifood CapitalTweets nav lezing HtR Raad Gezondheid N-Brabant, dec 2014

“Nogmaals hartelijk dank voor het inspirerende en enthousiasmerende verhaal bij onze jaarvergadering in de Beurs gisteren. Ik heb veel enthousiaste reacties gehoord over de lezingen. Superleuk om te horen dat een lid van ons bestuur binnen zijn bedrijf hier vervolg aan wil geven.
Paulien van de Graaff, algemeen secretaris Koninklijke Nederlandse Vereniging Het Comité van Graanhandelaren, Rotterdam

“Dit helpt mijn witte vlekken te benoemen en het geeft zicht op de richting die ik uit moet. Ik ben over een drempel gestapt en ben in de flow gekomen. Ik zoek nu naar nieuwe wegen en heb ons crowdfundinginitiatief, na twee dagen met jullie, veel dichter tegen mezelf aan gepositioneerd. We zijn net twee weken bezig en hebben al meer donaties dan in de tien maanden daarvóór.”
Peter van Vliet, hoofdredacteur Duurzaamnieuws.nl, directeur Stichting iNSnet

“Ik snap nu dat ik me moet focussen op waar ik het verschil kan maken, jullie leergang helpt mij echt daarin. Mijn voorstel kreeg nu veel bijval van mijn collega’s en afdelingshoofd. Ik heb ruimte gekregen om een netwerk ontwikkelen van mensen die in kansrijke situaties nieuwe initiatieven van de grond kunnen tillen en ga daar een plan voor schrijven. Ik kreeg het vertrouwen dat als ik ruimte krijg, ik die ook op een zinvolle manier ga benutten.”
Marco van Schaik, Strategisch Adviseur, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

“[…] De leergang maakt vaste patronen los en geleidelijk maakte ik ongemerkt stappen. Het is heerlijk te weten waar ik goed in ben, dat durf ik nu meer uit te dragen. Het is ook prettig de theoretische achtergronden van transities aangereikt te krijgen. Weten dat veel kleine innovaties en transities de aanloop kunnen  zijn tot één grote transitie geeft rust om de tijd z’n werk te laten doen.” Marlie van Santvoort, Provinciale Raad Gezondheid, Noord-Brabant

“Het is een feest om met gelijkgestemden in gesprek te zijn over de wereld van morgen. Ik wist al waar mijn hart en energie zat, de combinatie van persoonlijke ontwikkeling en transitietheorie gaf mij een scherper beeld van mijn toegevoegde waarde. Het helpt me zowel bij projecten in mijn huidige werk als bij mijn zoektocht naar de volgende stap in mijn loopbaan. Ik ben blij met de spontane samenwerking die in de groep is ontstaan”.
Jos Voeten, Stafdirectie KIS, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

“Het is voor mij nu heel helder waar ik sta en wat ik te bieden heb. Ik durf het los te laten, zo kan ik ruimte creëren en ik heb daardoor meer vertrouwen dat dit leidt tot werk wat ik zoek.” Marieke Hendrix, journalist, videoproducent  en corporate storyteller

“Ik snap nu veel beter waarom ik zit waar ik zit en doe wat ik doe; het klopt! Voor mij, mijn organisatie en de samenleving. En dankzij dat inzicht  kan ik me richten op wie ik mee kan nemen en hoe ik dat aanpak.”
Ed Moerman, NatuGro Knowledge & system development, Koppert Biological Systems

tweet-berend-koudstaal-mooi-model“Ik koos voor deze leergang omdat ik in het complexe speelveld van de hedendaagse transities meer in mijn kracht wilde komen. Tijdens de leergang werd mij duidelijk dat om verder te komen, een gezonde verbinding met het oude bestaande systeem essentieel is. Om je niet af te zetten, maar juist een brug te slaan vanuit de ervaring van beide kanten. Uit de persoonlijke ontwikkelingstest bleek ook, dat juist daar mijn kwaliteiten liggen. Vanaf dat moment pas ik dit op allerlei manieren toe in mijn dagelijkse praktijk en door de vele inzichten werk ik met meer plezier en gedrevenheid. Voor mij is de muur die mij voorheen weerhield van de volgende stap, nu veranderd in de kans om de bestaande context nog beter te begrijpen en om samen met anderen net weer een andere weg te ontwikkelen”.
Philine Krosse, architect, programmamanager bestaande bouw, kwartiermaker duurzame ontwikkeling, SBRCURNET

“Je optreden vond ik zo inspirerend dat ik met je aan de gang wil voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling”. Lid MT middelgroot installatiebedrijf in Noord-Brabant

“Mijn collega en ik hebben nu allebei een transitiecursus gedaan, maar op twee verschillende plekken. Zij is helemaal enthousiast over de theorie die ze aangereikt kreeg, maar met haarzelf is niets gebeurd. Bij mij wel. Ik vond het fantastisch bij jullie. We werken nu trouwens samen een praatposter en sectorverhaal uit.” Marlie van Santvoort, Provinciale Raad Gezondheid, Noord-Brabant

“De vooraf toegestuurde documenten waren een belasting, ze werkten eerder averechts. Een goede inleider, zoals die van vandaag, die het gesprek op gang brengt is komende keren voldoende.” Burgemeester op Ontwikkeldag Oost-NBrabant voor wethouders Ro en mobiliteit, dijkgraaf en gedeputeerde

“Jullie voordracht voor het debat omgevingsvisie & welbevinden was heel goed. Héel goed.” Expert omgevingsvisie, sessie Gezondheidsraad Brabant

We kunnen ook met jou samenwerken.