Programma Herfst-editie Masterclass 2017

Hieronder vind je het programma van onze Herfst-editie Masterclass 2017 Transities | Jouw Positie. Na twee jaar met de voeten vol in de praktijk delen we onze nieuwste inzichten over het vak met je. Maar weet, er is ruimte voor aanpassing aan jouw vraag en context.

We leren je over do’s en don’ts van het inrichten van transitieprocessen, maar misschien nog meer over de persoon in tijden van transitie. Onvermijdelijk kom je – net als wij dat meemaakten – ook jezelf soms daarbij tegen.

Blok 1. Fenomenologie van de sector in transitie (Rotmans, Te Riele), van het individu tot maatschappelijk systeem, van kleine naar grote wij, bouwen van een sociale backbone (e.a. interventiestijlen), autoriteit en macht (Verhaeghe), partijen en hun grondslagen (Diepenmaat & Te Riele) 

Waar zit iedereen? Wat overkomt ons? Wat overkomt jou? Wat is je startvraag voor deze drie dagen? Wat kenmerkt je? Waar kom jij in veranderende systemen tot je recht?
Tijd: één dag.

De eerste dag nemen we je mee op een tour langs actuele transities in de samenleving. We leren je stappen, fasen en stijlen te onderscheiden (T&P Map). Jij staat centraal met jouw online AEM- Cube assessment. Je krijgt meer inzicht in waar jouw toegevoegde waarde in transitieprocessen ligt. In oefeningen vergroot je inzicht in jezelf, verken je de context van jouw startvraag en krijg je gevoel voor mogelijke interventies in transties, gelinked aan persoonlijk optreden en de eigen positie binnen het systeem. 

Blok 2. Het kleine verhaal binnen het grote verhaal
Wat is jouw verhaal en wat is het grote verhaal van jouw sector? Verticale en horizontale lenigheid: van historie naar toekomst en van routines naar niches. Met wie ontwikkel je kracht? Hoe bouw je de sociale backbone? Interventiestijlen & communicatie? Hoe ziet je team eruit? De omgevingsscan en T&P-map.
Tijd: één dag.

De tweede dag gaan we aan het werk met de T&P map. Dit is een hulpmiddel om grote lijnen, oorzaken en gevolgen op een neutrale wijze in beeld te krijgen. Zo krijgt een dialoog met de uiteenlopende partijen diepte, ontstaat begrip en wordt de bereidheid tot gezamenlijk optrekken groter. We leren je lenig te schakelen tussen de niveaus van routines, beloftevolle ontwikkelingen, veranderende samenleving, de historische lijn en gezamenlijke toekomstbeelden, Met in het achterhoofd jouw eigen casus en leervraag kijken we wat in die situatie volgende ontwerpstappen zouden kunnen zijn.

Tussen blok twee en drie heeft ieder een individueel coachingsgesprek.

Blok 3. Verdieping, delen en aanvullen: aan het werk!

Creëren en onderhouden van actieruimte voor transitieprocessen. Eigenschappen en vaardigheden voor werken met transities. HRM van transities verder uitgewerkt en de noodzaak van maatschappelijk complete teams
Tijd: één dag.

Deze laatste dag geeft verdieping rond onderwerpen als het creëren van een setting (beweegruimte, ontwerp transitieinterventies), het bouwen op de sociale backbone, de ‘antennegroep’ met het monitoren van beweging, Wat is er nu nodig. Wat is de natuurlijke snelheid van deze transitie? Kunnen we die versnellen? Vaardigheden voor een transitiebegeleider. Daarnaast is er ruimte voor ervaringen en vragen die sinds de start in de praktijk zijn ontstaan. In overleg met elkaar wordt deze dag toegespitst op verdieping die jullie zoeken. 

Kom maar op met die driedaagse in Rotterdam. Ik doe mee op 1 & 2 en 15 november 2017

 

 

TF transparant M

comfortably out of control