Programma Herfst-editie Masterclass 2017

Hieronder vind je het programma van onze Herfst-editie Masterclass 2017 Transities | Jouw Positie. Na een vol jaar met de voeten in de modder van Brabant delen we onze allernieuwste inzichten over het vak met je. Maar weet, er is ruimte voor aanpassing aan jouw vraag en context.

Niet alleen leerden we over do’s en don’ts van het inrichten van transitieprocessen, maar misschien nog meer over de persoon in tijden van transitie. Onvermijdelijk kwamen ook onszelf daarin tegen.

Blok 1. Fenomenologie van de sector in transitie, HRM van transities, het inidividu in transities
Het wezen van transities. Wat overkomt ons? Wat overkomt jou? Wat wil je leren deze drie dagen? Wat kenmerkt je? Waar kom jij in veranderende systemen tot je recht?
Tijd: één dag.

De eerste dag nemen we je mee op een tour langs actuele transities in de samenleving. We leren je stappen en fasen te onderscheiden. Jij staat centraal met jouw online AEM- Cube assessment. Je krijgt meer inzicht in waar jouw toegevoegde waarde in transitieprocessen ligt. In oefeningen vergroot je inzicht in jezelf, verken je de context van jouw leervraag en leer je de eerste stappen van het ontwerpen van transitieinterventies. 

Blok 2. Groot & klein verhaal in context
Wat is jouw verhaal en wat is het grote verhaal van jouw sector? Verticale en horizontale lenigheid: van historie naar toekomst en van routines naar niches. Met wie ontwikkel je kracht? Hoe ziet jouw top team eruit? De omgevingsscan en T&P-map.
Tijd: één dag.

De tweede dag gaan we aan het werk met de T&P map. Dit is een hulpmiddel om grote lijnen, oorzaken en gevolgen op een neutrale wijze in beeld te krijgen. Zo krijgt een dialoog met de uiteenlopende partijen diepte, ontstaat begrip en wordt de bereidheid tot gezamenlijk optrekken groter. We leren je lenig te schakelen tussen de niveaus van routines, beloftevolle ontwikkelingen, veranderende samenleving, de historische lijn en gezamenlijke toekomstbeelden, Met in het achterhoofd jouw eigen casus en leervraag kijken we wat in die situatie volgende ontwerpstappen zouden kunnen zijn.

Tussen blok 2 en 3 heeft ieder een individueel coachingsgesprek.

Blok 3. Opereren in tijden van transitie

Creëren en onderhouden van actieruimte voor transitieprocessen. Eigenschappen en vaardigheden voor werken met transities. HRM van tranistes verder uitgewerkt en de noodzaak van maatschappelijk complete teams
Tijd: één dag.

Deze laatste dag geeft verdieping rond onderwerpen als het creëren van een setting (beweegruimte, ontwerp transitie-interventies), het bouwen van een sociale backbone als buffer, een kloppend hart onder de transitie. Maar ook het monitoren van beweging en het opdoen van vaardigheden als transitiebegeleider. Daarnaast is er ruimte voor ervaringen en vragen die sinds de start in de praktijk zijn ontstaan. In overleg met elkaar wordt deze dag toegespitst op verdieping die jullie zoeken. 

Kom maar op met die driedaagse in Rotterdam. Ik doe mee op 27&28 september en 12 oktober 2017

 

 

TF transparant M

comfortably out of control