Er is post: fijne feestdagen & dito transitie

Er is post. Van Anne-Marie Spierings.

“Beste deelnemers aan de dialoog mestbeleid,
We kijken terug op een turbulent jaar waarin veel is gebeurd. Provinciale staten hebben besluiten genomen die sterk sturend zijn voor de ontwikkeling van de veehouderij in Noord-Brabant. Met de aanpassing van de verordeningen Natuurbescherming en Ruimte gelden er nieuwe regels voor de veehouderij. Het uitvoeringsprogramma Ondersteunende Maatregelen Transitie Veehouderij en het beschikbaar stellen van € 75 miljoen heeft tot doel veehouders te helpen de noodzakelijke stappen te zetten.

U heeft aan de totstandkoming van deze besluiten een belangrijke bijdrage geleverd in de dialoog mestbeleid. De dialoog heeft stevig bijgedragen aan de kwaliteit van de besluiten. Dank daarvoor.
In onze gesprekken in de aanloop naar de besluitvorming in juli was duidelijk dat velen van u zich niet herkenden in de voorstellen die op tafel lagen. Dat kan ik begrijpen; maar ik ben er van overtuigd dat de besluiten een versnelling betekenen van de transitie naar een duurzame veehouderij in Brabant.

Nu is er werk aan de winkel en ook het komende jaar staan er belangrijke zaken voor de Brabantse veehouderij op de agenda, zoals de uitwerking van het regeerakkoord.

Mijn inzet is deze optimaal te laten bijdragen aan de transitie van de veehouderij in Brabant. Eerder dit jaar hebben we gesproken over een vervolg op de dialoog mestbeleid. Ik kan mij voorstellen dat een vervolg van de dialoog een bijdrage levert aan die uitwerking. Graag hoor ik hoe u hier tegenaan kijkt.

Voor nu wens ik u fijne feestdagen en een voorspoedig 2018.

Hartelijke groet,
Anne-Marie Spierings
Gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling, Energie en Bestuur”

Beste Anne-Marie,
Allereerst dank voor de intensieve, zeer productieve samenwerking die voortduurt tot op de dag van vandaag. Wijzelf zetten in op het bouwen van een netwerk dat decennialang de transitie landbouw in Noord-Brabant gaat begeleiden in de zin dat het gedeelde toekomstbeelden helpt opbouwen, dat het als een antenne maatschappelijke ontwikkelingen signaleert – ook in aanpalende transities, dat het uitslaande branden blust, dat het met dit alles onzekerheidreducerend werkt voor beslissers, ondernemers en investeerders en dat dit kán doen doordat de mensen erin elkaar ontwikkelenderweg, op persoonlijk niveau zijn gaan vertrouwen. Dat lijkt ons de moeite van het proberen waard. Onze kerstwens is een stuurschap Landbouw.

Fijne dagen en een gelukkige transitie, Anne-Marie.

Harry te Riele en Esther van der Valk