Grote WIJ

Preview op Managementboek: nieuwste literatuur vertelt waarom WIJ belangrijker is dan Why

De titel van een nieuw managementboek zet me aan het denken. Ik ben het er mee eens, maar vanwege andere ervaringen.

Wij komen in ons werk veel in aanraking met maatschappelijke vraagstukken of zoals het nu heet maatschappelijke opgaven. Opgaven die niet binnen bestaande kaders en afspraken oplosbaar zijn. Het onderliggende systeem is in transitie, de spelregels veranderen en er ligt een langere tijd van met z’n allen ‘het even niet weten’ in het verschiet.

Dan kun je verschillende dingen doen: (a) je trekt je terug, wapent jezelf en kijkt met spanning wanneer jij in het debat betrokken wordt of (b) je gaat er op uit en maakt de WIJ die met dit vraagstuk te maken heeft groter. Hoe groter de WIJ, des te sneller er nieuwe, verrassende oplossingen gevonden worden voor problemen die bij een kleine WIJ zaten.

Natuurlijk, als je de WIJ te groot maakt, is het tempo eruit. Maar wij hebben ervaren dat er heel goed afspraken te maken zijn over de werkbare grootste WIJ en over het tempo van de transitie. Het gesprek over Why helpt om samen een beeld op te bouwen van verleden en toekomst, zodat in het hier en nu sneller stappen gemaakt kunnen worden.

Voor ons is het werken met een grote WIJ onderdeel van de HR van een transitie. En ja ook wij vinden de WIJ belangrijker dan de Why.

Meer weten over de HR van transities?